مقالات

نوربردي ايري
norberdi@hotmail.com
 
دستان بلند خارجي هميشه در آستين کوتاه حق طلبان بوده...
اخيرآ نامه اي از آقاي جم در روزنامه ي کيهان درج و در سايت ترکمن باز تکثيرگرديد . حکايت اين نامه ياد آورتاريخ رنج آور دولتمردان ايران ميباشد ، وقتي ساکت و فرمانبردار هستيم ، ملتي غيور و مسلماني پاکدامن ميباشيم . اما خداي نکرده صدائي بسيار کوچک ، حق طلبانه از خود بروز دهيم ، تبديل به عوامل خارجي و گول خوردگان خطرناکي ميشويم که بايد سر به نيست شويم.... در زمانهاي دور با نام سرکوبي راهزنها ، ياغيها و اهلي کردن وحشيها کودکان ما را سر نيزه ميکردندو زنان و پيران ترکمن را به آتش ميکشيدند . بعدها دولتمردان ايران مدرن شدند ، ما را با نام هميشه مقدس جدائي طلب سرکوب کردند و روستاهاي ما را به آتش کشيدند و مزرعه هاي ما را سوزاندند و دامهاي ما را دسته دسته قتل عام کردند .

آقاي ابوترابي کجاي کار هستيد ؟
آقاي سيف ا...ابوترابي مديرکل ثبت و احوال استان گلستان روز يکشنبه در گفت و گوئي با خبرنگار ايرنا گفت، سال گذشته کميته ي استخراج و تدوين نامهاي ترکمي به منظور تهيه کتاب اين نامها تشکيل شده است . ايشان اضافه کردند در اين مدت پنج هزار و ششصد نام مصطلح و متعارف ترکمني استخراج شده است و گرايش به نامهاي فارسي در بين ترکمنها در استان گلستان رو به افزايش است .

مقاومت کنيد!
اوّل مراتع را میگیرند . بعد مزارع را آتش میزنند . آخر از همه منازل و مساجد را اصطبل میکنند . در پایان برای تکمیل کردن کار خود ما را ملت مهمانواز میخوانند. چند روز پيش در سايت ترکمنصحرا گذارشي از هفته نامه ي صحرا در رابطه با غصب مراتع روستاي اوخي تپه خواندم خاطرات غصب مراتع و زمينهاي ترکمنها را در دوران رضا شاه و فرزند او را در ذهنم زنده کرد. خود را مجبور ديدم به آرشيو يادداشت هايم مراجعه کنم تا شباهت شيوه ي غصب زمينها در زمان شاهان و امامان روشن شود .

آقاي استاندار کجاي کار هستيد؟
اين هفته آقاي مهیمني استاندار گلستان در جمع مسئولان شهرستان کردکوي سخنراني جالبي داشت . ايشان در جمع حاضرين گفت حضور آقاي منوچهر متکي به عنوان وزير امور خارجه در کابينه ي آقاي احمدي نژاد موجب توجه بيشتر دولت به توسعه اين استان شود . وي در ادامه افزود در گذشته يکي از دلايل توسعه نيافتگي استان نبود افراد تآثير گذار در پستهاي مهم مديريتي کشور بوده است . اين حرفها بسيار قشنگ هستند ولي چرا آقاي مهیمني از شمردن دلايل اصلي عقب ماندگي  منطقه باز مي ماند .
ما بارها گفتيم اگر مردم بومي در مسئوليتهاي کليدي منطقه شريک نباشند امکاني براي رشد و ترقي منطقه وجود ندارد .

 سرتان را زير برف نکنيد!
فردا پنج شنبه دهم آذر روز جهاني ايدز ميباشد . اين روزها بخش بزرگي از رسانه هاي گروهي جهان به شکل گسترده در مورد ميزان رشد بيماري ايدز در آفريقا و آسيا گزارش ميکنند. بنا به گزارش کميته مبارزه با ايدز در سازمان ملل متحد بيماري ايدز در پروسه ي پنج ساله در کشورهاي آسيائي رشد چشم گيري داشته و در رابطه با ايران اعلام نمودند در مدت کوتاه پنج ساله رشد صد در صد داشته است . علت اصلي گسترش سريع ايدز را در اين کشورها  مخصوصآ ايران در انکار بيماري ايدز از جانب رهبران ايران ارزيابي ميکنند .

 درخت مهنت
نگاهي به نشست مطبوعاتي استاندار گلستان
ستاندار گلستان آقاي محمد هاشم مهيمني نشست مطبوعاتي داشت. ظاهراً آنطور که خود آقاي استاندار طرح کردند اين نشست با هدف تشريح اقدامات حوزۀ مطبوعش بوده.... ايشان سخنان خود را با تشريح ويژگيهاي استان آغاز کردند و بيان داشتند استان گلستان داراي يک ميليون و ششصد هزار نفر جمعيت مي باشد. و مردم منطقه کشاورز بودند و هستند و به علت عقب ماندگي بخشي از منطقه صنايع تبديلي آن رشد نکرده و به دليل عدم توسعه يافتگي بخش هائي از استان و نبود زير ساخت مناسب سرمايه گذاران خارجي تمايلي به سرمايه گذاري در منطقه را ندارند، و آقاي مهيمني مي خواهد با سرمايه گذاري در IT به رشد منطقه کمک کند. البته ايشان مثل هميشه اميدوار هستند. نوشته ي بالا چکيدۀ تشريح برنامه ي آقاي استاندار براي سالهاي آيندۀ استان مي باشد.

ترکمن ها هم بنده خدا هستند!

ی کوچک بودم بزرگان روستا می گفتند: برکت خدا از آسمان می آید و به موجودات روی زمین زندگی می بخشند. خیلی اتفاق می افتاد که مردم روستا در تابستانها وقتی برکت خدا قدری تأخیر می کرد در مسجد روستا دست به دعا می نشستند.

آقاي نيازاف راه فضا را براي ما باز کرد !
من که چون در کشور خود انسان درجه ي دوم حساب ميشوم حرفي نزدم فقط گفتم ما که در زمين خدا جائي نداريم آسمان خدايان بر ما تنگ است... بگذريم . امروز مثل هر روز سايت ترکمنصحرا را باز کردم ، منبع خبر از هفته نامه ي صحرا بود و من که از طرفداران هفته نامه ي صحرا هستم با عجله رفتم به سوي "صحرا" و شروع به خواندن تيترها کردم .

 رژيم شيعه ي ايران خطريست براي تمام دنيا

با انتصاب آقاي احمدي نژاد به رياست جمهوري کشور ، در دستگاه رهبري ايران تحولات بسيار جدي صورت گرفت. جنگ ايده اي که سالهاي سال در رهبري مذهبي ايران جريان داشت به کمال رسيد . نيروهائي که تمايل زيادي به آشتي مرجعيت شيعه با دمکراسي داشتند تسليم شدند و منتظران امام زمان و عاشقان قدرت مطلق مرجعيت و هواداران صدور انقلاب حاکميت را در ايران از آن خود ساختند 


بيکاري در ترکمنصحرا بيداد ميکند!
بيش ازشصت تا هفتاد در صد مردم ترکمن در استان گلستان بيکار ميباشند و يا به کارهائي مشغولند که در دنيا به عنوان کار حساب نميشود، بلکه نامش جنگيدن براي زنده ماندن ميباشد. با وجود اينکه مسئولين سياسي ايران تعداد بيکاران ايران را بين سه تا چهار ميليون  در نوسان ميبينند چند روز پيش در يک کنفرانس مطبوعاتي آقاي رمضان لطفي رئيس فرهنگسراي کار ايران در ايسنا با عصبانيت اعلام کرد ( بر خلاف نظر بعضي سياستمداران تعداد بيکاران کشور چهار ميليون نفر نيست ، بلکه بيش از ده ميليون نفر ميباشد.) اين آمار خود نشان دهنده ي فاجعه ي بيکاري در ايران و منطقه ميباشد .

چرا آقاي خامنه اي آقاي احمدي نژاد را به رئيس جمهوري انتخاب کرد؟
کودتاي انتخاباتي رژيم اسلامي ايران و به باد مسخره گرفتن راي دهندگان  انتخابت رياست جمهوري ظاهرآ همه را گيچ کرده . پشت پا خوردن نيروهاي سياسي خارج از سيستم دقيقآ برميگردد به تحليل اشتباه آنها از رژيم ايران و سيستم مکتبي آن . اين دوستان هر نقطه ي مثبت و کمي انعطاف را در ايران به حساب دموکراتيزه شدن نيروهاي دروني رژيم مي نويسند. غافل از اينکه نيروهاي موافق و مخالف در درون رژيم آنچنان تآثيري در دموکراتيزه شدن ايران ندارند.

با قدرت و انسجام يافته انتخابات را تحريم کنيم!
با رد صلاحيت غريب هزار نفر از متقاضيان پست رئيس جمهوري از جانب شوراي نگهبان و پيام کوتاه رهبري به دنبال آن به آتش انتخابات نفس تازه اي دميد. شوراي نگهبان و ولي فقيه با اين عمل خود دو هدف مشخص را دنبال ميکنند. آقاي خامنه اي و شوراي نگهبان از روحيه ي خسته ي مردم مطلع هستند و به خوبي ميدانند مردم از انتخابات فرمايشي خسته و از رهبران کشور نا اميد و انگيزه اي براي شرکت در انتخابات ندارند. هدف دوم شوراي نگهبان و رهبر آن قدرت نمائي ارگانهاي غير انتخابي ميباشد.

 چومّموگ (17)

چشم هم چشمي کار آقاي معين را خراب کرد ... خيلي وقت پيش وقتي گروهي از طلاب جوان به حضور امام خميني رفته بودند يکي از حاظرين از امام پرسيده بود، خطر بزرگي که ما طلاب جوان و روحانيت شيعه را تهديد ميکند چيست؟ امام در جواب گفت: چشم هم چشمي .

وضعيت هنر و ادبيات در ترکمنصحرا و آينده ي آن  (بخش اول)
وضعيت هنر و ادبيات در ترکمنصرا و آينده ي آن (بخش دوم)
راه چاره چيست ؟
ديروز حکايات و روايات بعدها راديو وتلويزيون امروز انترنت و تلفن سيار همه ي اينها فرهنگ و هنر و ادبيات زمان خود را شکل ميدهند و هيچ کس نميتواند آنها را نفي کند و يا نا ديده بگيرد . ولي فاجعه آنجاست که فرهنگ مرکز و فرهنگ صنعتي با نفي فرهنگ ، ادبيات و هنر خود به همراه باشد آنچه که رهبران ايران پيش ميبرند نابودي فرهنگ ، هنر و ادبيات ما و جاي گزيني فرهنگ فارسي و شيعه ي ايران ميباشد . ما مجبوريم از حالت دفاعي بيرون آييم و دست به حمله ي فرهنگي و هنري بزنيم امروز مرز مقاومت و تسليم در عرصه ي فرهنگ ، هنر و ادبيات بسيار به هم نزديک است.

کشتار وحشيانه در ازبکستان وسکوت مرگبار جهانيان
شورش در انديجان ازبکستان و عدم حمايت دنياي آزاد از شورش مردم و سکوت مرگبار آنان در مقابل کشتار مردم بي گناه انديجان حکايت از ترس آنان از حرکت مردم ميباشد . اگر اين کشتار در کشوري اتفاق افتاده بود که دولت آن با آمريکا، روسيه، اروپا و چين همسوئي نداشت تا امروز چندين بار سازمان ملل اجلاس مختلف برگذار ميکرد و اروپا ، آمريکا و روسيه ساعت به ساعت دولت حاکم را محکوم ميکردند و از اهرمهاي فشار خود استفاده نموده و مردم را در زير بال خود ميگرفتند و توده ي سرکوب شده را به ادامه ي شورش دعوت ميکردند.

ديگر بس است کنار رويد!
مروز بحث انتخابات رئيس جمهوري داغترين بحث نبروهاي سياسي ايران درداخل و خارج کشور ميباشد. به همين ميزان اين بحثها در ميان نخبگان سياسي ملتها با شدّت از جانب گروههاي مختلف دامن زده ميشود ، ملت ايران چه در اصفهان و چه در آق قلا  در رابطه با انتخابات رئيس جمهوري واکنشي از خود نشان نميدهند . اگر درست تر گفته باشيم مردم ايران انتخابات رئيس جمهوري را مشکل خود نميدانند. زيرا رئيس جمهور منتخب مردم طبق قانون اساسي ايران مطيع رهبر غير منتخب ميباشد. راي مردم در برابر راي رهبري وزني ندارد در نتيجه بودن يا نبودن رئيس جمهور منتخب مردم تآثيري در روند جامعه و زندگي مردم نخواهد داشت.

انقلاب در ازبکستان

انديجان در آتش ميسوزد . تظاهراتي که روز سه شنبه در اعتراض به شيوه ي محاکمه ي زندانيان سياسي توسط خانواده ي زندانيان صورت گرفته بود . ديشب با حمله مخالفان رژيم  به زندان شهر و آزادي بيش از 2000 زنداني اعتراضات مردم شکل جديد و خشنتري به خود گرفت.بنا به گزارش مستقيم راديو و تلويزيون سوئد از تاشکند پايتخت ازبکستان بيش از دهها هزار نفر در خيابانهاي انديجان بر عليه حکومت قيام کرده اند . مردم شهر تمامي ادارات دولتي را در کنترل خود دارند. و بخشهائي از شهر در آتش ميسوزد .


فارسي شکر است يا شمشير

خبر کوتاه بود، سه هزار نفر از نوجوانان در مدارس ترکمنستان به زبان فارسي درس ميخوانند و در دانشگاههاي مختلف ترکمنستان در رابطه با زبان  فارسي تحقيق و پژوهش صورت ميگيرد تا نقش آن در همبستگي ملتها و دولتهاي منطقه جايگاه خود را پيدا کند. تا اينجا هيچ مشکلي براي هضم خبر براي خيلي از ايرانيها پيش نميآيد. ولي اين خبر را وقتي ترکمني از شهروندان ايران ميخواند تآسف همه ي وجودش را ميگيرد و زمين و زمان بر سرش خراب ميشود. در کشوري که دو ميليون ترکمن زندگي ميکند ولي سه نفر دانش آموز به زبان ترکمني ندارد ...


چومّموگ (16) : کشف جديد
رئيس جمهور مادام العمر ترکمنستان و کاردار سفارت جمهوري اسلامي ايران در ترکمنستان به کشف بزرگي دست يافتند و دانشگاههاي ترکمنستان را نيز مامور  کردند تا به کشف جديد بزرگان، لباس علمي بپوشانند. آقايان کشف کردند که زبان فارسي شکر است.

کرم درخت از خود درخت است
از بالاترين مقام دولتي تا مسئولين استاني دنبال دست هاي بلند و نا مرئي خارجي ميگردند و بر طبل تبليغات خود ميکوبند .. که... ، مردم عرب خوزستان مردمان شريف و غيوري هستند و هيچ مشکلي ندارند بلکه اين احزاب خارج نشين عربها ، انگليسيها ، آمريکائيها و کانال تلويزيوني الجزيره است که آتش بر دامن مردم مظلوم خوزستان ميريزند . و مسئولين کشوري پي در پي بر جعلي بودن نامه ي آقاي ابطحي رجوع ميکنند در صورتي که آنچه آقاي ابطحي در نامه اش نوشته بند، بند آن حتي عميقتر ، فاجعه آميزتر از آن دهها سال در ايران عملآ اجراء ميشود .

 چومموگ  15 (طنز)
بحث انتخابات رئيس جمهوري در ايران با شتاب تمام پيش ميرود و ديگر مسائل ايران را زير شعاع خود قرار داده است. رسانه هاي گروهي ايران طوري  خود را مشغول انتخابات کرده اند که وقت بسيار کمي هم به مسئله ي اعتراضات مردم عرب خوزستان نداشتند.

گروگان گيري سايت ترکمنصحرا و شعار آزادي رهبران ا يران
رژيم جمهوري اسلامي هميشه از هر امکان براي محدود و سرکوب کردن آزادي عقيده استفاده کرده و تلاش نموده با در انحصار داشتن رسانه هاي گروهي اطلاعات يک طرفه به خورد مردم بدهد و با تصويب قوانين دست و پا گير براي کسب امتياز براي نشريات و رسانه هاي گروهي خارج از حوزه ي قدرت خود در ايران ، مخصوصآ در مناطق ملّي از هر ترفندي استفاده ميکند. و براي محدود کردن قدرت اطلاع رساني سايتهاي خارج کشور امکانات  مخرّب زيادي را بکار ميگيرد .

اوباش کيست ؟
از کشتار مردم عرب در خوزستان جلوگيري کنيد!
مردم عرب در احواز به حق بپا خاستند و به پخش نامه ي ابطحي و به ديگر بي عدالتيها اعتراض کرده و خشم خود را نشان دادند و ميدهند . اگر مردم احواز بدست به اعتراض نزده بودند و ابطحي را مجبور نکرده بودند جناب آقاي ابطحي معاون سابق رئيس جمهور پخش نامه ي خود را هزار سال هم  مي گذشت پس نميگرفت و چيزيکه با قلم خود نوشته بود جعلي اعلام نميکرد .

 چومموگ  13 (طنز)
کار امروز را به فردا نگذار !
بلاخره کار طاقت فرسا و شبانه روزي آقاي نيازوف را خسته کرده و ايشان را واداشته که چهار سال ديگر راه را براي جوانان باز کند . ما ترکمنها روزگار عجيبي داريم تا يکي پيدا ميشود و تمامي مسئوليتها را به تنهائي به جان ميخرد کار را از دستش نميگيريم تا کمر طرف زير فشار کار زياد شکسته شود و يا اينکه عقل سليمش را از دست داده سر از بيابانها در بياورد و فرياد زند ملت ديگر بس است کارها را خود به نحوي سر و سامان دهيد ....

 بر ما چه رفته است؟
گاهگاهي در سايت ترکمنصحرا خبر جوان بيکاري که ازتنگدستي دستش را به سوي دريا دراز کرده توسط مأموران مسلح رژيم به قتل رسيده  درج ميشود . اخبار کشته شدن جوانان بيکار و تنگدست که در سايت ترکمنصحرا درج ميشود اغلب با سکوت ما و ديگران روبرو بوده است. هفته ي پيش جوان بيکار و بي پناهي از روستاي "کلّه پس" از توابع کمش دفه براي صيد ماهي دل به دريا ميزند بجاي صيد ماهي با رگبار گلوله ي آتشين شکاربانان دولت در ساحل روبرو ميشود. باز هم تنها در سايت ترکمنصحرا خبرش درج ميشود و سازمان دفاع از حقوق بشر در ترکمنصحرا بيانيه اي در محکوميت عمل غير انساني مسئولين شکاربانان صادر ميکند و رونوشت هائي به سازمانهاي جهاني حقوق بشر ميفرستد.

فدراليزم دوستان ترکمن و بلوچ برچه تحليلي استوار است؟
مروزه به جرأت مي توان گفت نيروهاي سياسي ترکمن صحرا و دوستاني که با مسائل سياسي خود را درگير کرده اند و علاقه مندند در سرنوشت خود تأثير گذار باشند شعار فدراليزم شعار پذيرفته شده و بسيار آگاهانه به نظر ميرسد. ولي متآسفانه هيچيک از دوستان و گروهها هنوز تعريف مستفلانه از فدراليزم در ايران ارائه ندادند. شعار فدراليزم دوستان به تعريف و تحليلهاي کلّي جهاني استوار مي باشد.

از دمکراسي و علنيت بهره گيريم و خود را بسازيم!
هيچ حزب و يا سازمان و گروهي نمي تواند بيانگر خواستهاي همه ي مردم ترکمن باشد .تنها  مجموعه اي که ميتواند خواستهاي تمامي ترکمنها را بيانگر باشد تشکيل جبهه اي ميباشد که در بر گيرنده ي اکثريت گروهها و احزاب و سازمانها و اشخاص مردمي و با نفوذ را از هر ايده اي را در خود جمع کرده باشد . اين گروهها ميتوانند با تعديل از خواستهاي حزبي خود در جبهه اي همکاري کنند بدون اينکه استقلال سياسي خود را از دست دهند. اين جبهه بيانگر خواستهاي اوليه و عموميترين خواستهاي ترکمها خواهد بود .

چومموگ (12)
  بحث و فحث نهمين دوره ي انتخابات رئيس جمهوري ايران مدتهاست آغاز شده و تعداد زيادي از نخبگان کهنه کار با ناز و اکراه و اگر و امّا خود را کانديد کرده و ستاد انتخاباتي براي خود دست و پا کرده اند. و آقاي رفسنجاني هم مردم را شديدا تحديد ميکند و شعار خود را تکرار ميکند .... اگر کانديد مناسبي به بازار عرضه نشود خود آستينها را بالا خواهم زد.

نگاهي کوتاه به مقاله ي علل و زمينه هاي فقدان تشکل سياسي در ميان ترکمنها (2)
  در حکومت ايدئولوژيک و تک حزبي که حاکميت ديکتاتوري مطلق در آن حاکم است آدم بايد خيلي خيلي جرئت داشته باشد آن احزاب را دمکرات و رهبران آنرا روشنفکر خطاب کنند . از نظر بنده حزب کمونيست آذربايجان يا حزب کمونيست شوروي و يا حزب کمونيست کره ي شمالي و يا حزب توده ي ايران و حزب کمونيست سومالي باهم فرقي نداشتند همه به يک ايدوئولوژي و به يک مکتب متکي بودند مغز تفکر آنها ديکتاتوري و تک حزبي بوده محکوم به شکست بود و شکست خورد  با تئوري شما اگر من امروز با حزب کمونيست کوبا و يا کره ي شمالي تماس بگيرم در واقع من با نيروي دمکرات و انقلابي و روشنفکر در تماس هستم.

نگاهي کوتاه به مقاله ي علل و زمينه هاي
فقدان تشکل سياسي مستقل در ميان ترکمنها (1)
  نقبل از هر چيز ياد آوري شود که اين مقاله خواست خودم نبوده بلکه به در خواست خوانندگان مقاله هايم نوشته ام زيرا آقاي مرادي در برخورد با دگرانديشان اخلاق روزنامه نگاري را رعايت نميکند. در نتيجه يادگيري از انتقادات و پيشنهادات احمد براي من بسيار مشکل ميباشد. بگذريم ... در هر صورت هسته ي اصلي مقاله ي ايشان در جهت اثبات يک موضوع نگاشته شده .... که ...  وجود طوايف گوناگون مانع تشکل پذيري ترکمنها بوده و است .

 ساوچي

  ساوچي ستاره اي که چهل سال در آسمان تاريک صحرا درخشيد. فريادها بر آورد و آه و حسرت چهل ساله اش درخت پر باري شد که در سراسر ترکمنصحرا ريشه افکند و در نهم بهمن ماه 83 در شهر تاريخي آق قلا به دورش حلقه خواهند زد. استاد ستار سوقي چهل سال از پنجاه و نه سال عمر خود را در بيان حقايق به حلايق گذراند. و نا ملايمتي هاي زيادي را متحمل شد. ستّار انسان عجيبي است. وقتي به آرامش ظاهري استاد فکر ميکنم ياد آرامش دلپذير گل گندم ميافتم.

 کنگره ملّي

  ايده ي کنگره ي ملي يکي از ايده هاي خوبي است که امروز جا دارد بحثها را روي آن متمرکز کرد و به نتايج مثبت رسيد. و مشکل ترين بخش اين تشکل هم همين بحث کردنها ميباشد. زيرا در بين ترکمنها افراد محدودي هستند که روي ايده ي خود با حوصله به بحث بنشينند و يا ايده هاي خود را به بحث بگذارند. در عمل تا امروز دوستان ما مشغول بحثهاي جسته و گريخته و دست و پا شکسته ي تاريخي هستند. 

ميزان رائي مردم است (امام خميني)

چند روز پيش آقاي خاتمي رئيس جمهور منتخب مردم ايران نظر خود را در مورد رفراندم ملي در يک مصاحبه ي مطبوعاتي اعلام کرد . ايشان به سئوال خبرنگاري که پرسيده بود نظر شما در مورد رفراندم که امروز در محافل مختلف طرح ميشود چيست ؟ آقاي رئيس جمهور در جواب گفت يک رژيم جوراب نيست که گاه گاهي با انتخابات عوض شود . عجب آقاي رئيس جمهور مگر رژيم جمهوري اسلامي با رائي مردم به قدرت نرسيد که امروز همان مردم نتوانند عوضش کنند . آقاي خاتمي اگر رائي مردم نبود شما امروز به عنوان رئيس دولت ايران در مسند قدرت نبوديد.


 چرا رفراندوم؟

من در مقالات متعددي که در ماههاي پيش نوشتم مخصوصآ در انتخابات مجلس شعار رفراندم را بجاي شعار انتخابات جاي گزين کردم . من در همانجا بخشآ توضيح دادم که چرا جمهوري اسلامي در بن بست ميباشد و چه شعاري ميتواند به شکل دمکراتيک راه دگرگوني را بدون خونريزي بازکند .


 چومموگ (11)

هفته هاي پيش مسئولين ترکمنصحرا براي نخبگان ترکمن جلسه اي سرهم کردند و حاضرين کنفرانس در مورد همه چيز صحبت کردند جز چگونه گي رهبري منطقه. و در پايان کنفرانس به نخبگان ترکمن پيشنهاد شد که هرکدام از حاضرين تا اجلاس بعدي ده نفر نخبه ي ترکمن را جذب کنند و جمع حاضر را به چهارصدنفر برسانند.
در واقع امر اين جلسه فقط براي جلوگيري از تشکيل کنفرانسهاي مستقلانه ي نخبگان ترکمن صورت گرفته است .

خود را براي روزهاي سخت آماده کنيم
بالاخره بعد از کشمکشهاي فراوان ايران و اروپا در رابطه غني سازي اورانيوم به توافقهاي نيمه جاني دست يافتند . واکنش رهبران ايران به نمايش هم که شده بسيار گوناگون ميباشد .بخشي هنوز هم فکر ميکند توقف غني سازي ورانيوم و فناوري هسته اي موقّتي است بعضي از آقايان هم دقيقآ ميداند که اين توقّف دائمي ميباشد . در هر صورت هر دو طرف توافق دارند که روي اهميت فناوري هسته اي سکوت را رعايت کنند .

 چومموگ (10)
هر روز واژه هاي جديدي به فرهنگ فارسي اضافه ميشود. براي کسانيکه فارس زبان نيستند فهميدن اين واژه ها زياد هم آسان نيست. در اين رابطه من خود را مجبور ديدم درک خود را در مورد چند واژه بيان دارم تا شايد دانش زبان فارسي خود را با ديگران قياس زده باشم. در هر صورت شما هستيد که مرا تصحيح خواهيد کرد. زيرا درک واژه ها در دنياي مدرن بايد بسيار دقيق باشد. عدم درک درست واژه مي تواند انسان کوچک را به بي راهه کشاند.

 جورج بوش و جمهوري اسلامي
رهبران رژيم جمهوري اسلامي ايران تبليغات زيادي پيرامون حقوق ملي و بين المللي خود راه انداخته و مرتب روي اين موضوع پافشاري ميکنند که دانش هسته اي حقوق ملي و جهاني ايران است. بدين ترتيب فراموش ميکنند مردم ايران و ملت ترکمن هم حقوق ملي و بين المللي دارد. ما به عنوان يک ملت اجازه نداريم به زبان خود کلاس درس داشته باشيم، حتي اجازه نداريم اسم فرزندان خود را خود انتخاب کنيم، نميتوانيم مسئولين محل زندگي خود را خود انتخاب کنيم، اجازه  نداريم حزب سياسي ايجاد کنيم .

 چومموک (9)
بحث جالبي. منظورم "رجال" يا "رجال سياسي" است. بيش از 25 سال طفلکي چومموک فکر ميکرد در ايران بسيار دموکرات و اسلامي همه ميتوانند رئس جمهور شوند. کافي بود  کمي رجال سياسي داشته باشي. مهم نبود مرد يا زن..سني...شيعه...علي الهي....ارمني ....خلاصه در رياست جمهوري رژيم خيلي مدني ايران به روي همه ي بنده خدا باز است. در اين گير و دار همه عدد سه رقمي 115 و حروف هشت رقمي رجال سياسي را فراموش کرده بودند هجّي کنند.

 چومموک (8)
بيست يکم مهر آقاي مهيمني استاندار گلستان در کمسيون ويژه ي حل مشکلات صنعتي و توليدي استان شرکت کرد و حاضرين را از سخنان گهربار خود بهره مند ساخت . آقاي استاندار که خيلي دوست دارد در جبهه ي مطبوعات هميشه حاضر باشد در آغاز سال 83 گفت امسال ما استان را به مدرنترين استانهاي کشور تبديل خواهيم کرد . و در ادامه ي سال آقاي استاندار به اين هم بسنده نکرده و مثل هميشه به ميزاني شير پالايشگاه نفت کمش دفه را باز کرد و به مردم منطقه قول داد که بزودي کلنگ پالايشگاه نفت را هرچه مستحکمتر خواهد زد . اول مهر از راه ميرسد مشاور آقاي استاندار به دانش آموزان قول شيرگرم و کلوچه ي شيرين ميدهد. باز جلوتر ميرويم آقاي تاجيک در مصاحبه اي ميگويد اگر کار جدّي صورت نگيرد مدارس استان تا هشت سال ديگر روي دانش آموزان خراب خواهد شد.

 مشکل ترکمنصحرا مشکل سياسي است
در هفته ي گذشته ما شاهد يک طرح و يک مقاله در سايت ترکمنصحرا بوديم. هر دو نوشتار از جنبه هائي بسيار جالب و بسيار افشاگرانه مي باشد. مقاله اي به قلم برادرمان آق محمد نيازي نوشته شده و گزارش کامل و جامعي از آق قلا و ترکمنصحرا مي باشد. آق محمد صداي سوزناکي از قلب ملتمان بر خواسته و هيچ خوانندۀ ترکمني نمي تواند از کنار آن بگذرد بدون اينکه پنجه ي تأسف دلش را خونين نکند. مقاله تلاش کرده از تمامي جنبه ها اعمال قدرت رژيم را در منطقه افشاء کند از کاشتن امام جمعه هاي دست پرورده تا استخدام غير ترکمنها در ادارات و شغلهاي کليدي و صدها چرا و اما که برادران طرح کرده.

 چومموک (7)

ما همه چيز شنيديم ولي تعجب نکرديم . گفتند اقتصاد مال خر است. گفتيم عيب ندارد . پير مرد است و نمي داند چه مي گوئد. گفتند وظيفه ي دانشجويان و دانش آموزان بسيجي دشمن شناسي است. گفتيم عيب ندارد شايد آقاي گرمه اي مدت طولاني مثل من در جبهه ي جنگ بوده و خداي نکرده موجي شده.

 روزنه اميد

در ماهها و هفته هاي پيش من در مقالاتي يادآور شدم  که ترکمنها در اروپا به مرزي رسيده اند که مي توانند خود را در عرصه هاي مختلف سازمان دهند. از نظر سياسي مرحله ي بحثها به مراحل جدّيتري خود را کشانده و با رشد کيفييت بحثها اعتماد به نفس در فعالان ترکمن رشد نموده است. ايجاد اعتماد نفس و اعتماد به توانائي خود براي ما پايه ي بسيار بزرگي براي جهش به جلو ميباشد. اين جهش امروز خود را در تشکيل "سازمان دفاع از حقوق بشر در ترکمنصحرا" نشان مي دهد. من به نوبه ي خود تشکيل اين سازمان را به سازمان دهندگان آن مخصوصآ به تمامي ترکمنها ي ترکمنصحرا از صميم قلب تبريک ميگوئم و براي همکاري با اين سازمان و براي هرچه مآثرتر شدن آن تمامي امکانات فکري و جسمي و مادي  خود را بکار خواهم گرفت. فراموش نکنيم ما دست در دست هم ميتوانيم صداي خود را رساتر کنيم .


چومموک (6)

 اول مهر امسال قبل از مهر با بي مهري آغاز شد اولين تير بي مهري را آقاي گرمه اي شليک کرد . ايشان دانش آموزان ودانشجويان بسيجي خود را به جاي زمين شناسي ...آب شناسي..خدا شناسي...به سوي دشمن شناسي رها کرد. بعد نوبت اول مهر بود که با تني خسته از بي عدالتي از راه رسيد .پيام اول مهر در ترکمنصحرا نيز مثل سراسر ايران با پيام وزير آموزش وپرورش آغاز شد . پيامي با زباني ديگر به مردمي ديگر که حق ندارند به زبان خود بگوئند ويا بنويسند حتيّ نامشان را با اجازه ي ديگران انتخاب ميکنند .

ايران زمستاني سردي در پيش دارد

هفته ي پيش آژانس بين المللي انرژي اتمي سازمان ملل متحد طي قطعنامه اي از دولت ايران خواست تا ۵ آذر  تمامي کارتهاي خود را روي ميز بگذارد و از غني سازي اورانيوم دست بردارد. در مورد قضيه ي غني سازي اورانيوم و نيروگاه اتمي ايران و چگونگي گذار اورانيوم غني شده به بمب اتمي بحث هاي زيادي شده و نمايندگان دولت ايران، اروپا و آمريکا در سازمان ملل و يا خارج از آن در مورد اين مسئله گاهاً توافقهائي داشتند و گاهاً از هم فاصله مي گرفتند. ولي در امروز مشخص مسئله غني سازي اورانيوم و نيروگاه اتمي ايران داغتر از هر روز ديگر شده است.


بمباران مناطق ترکمن نشين عراق

بنا به گزارش رسانه هاي گروهي اروپا و ترکيه بيش از يک هفته است که شهر ترکمن نشين "تال آفار" عراق در محاصرۀ نيروهاي آمريکائي قرار دارد. نيروهاي آمريکائي چند روز است بر شدت بمبارانهاي خود افزوده اند. بيش از صد هزار نفر خانه و کاشانه ي خود را رها کرده و در بيابانهاي منطقه سرگردان مي باشند.

 چومموک (5)

چند روز پيش در مراسمي که براي معرفي مسئول جديد بسيج دانشگاههاي استان گلستان (ترکمنصحرا) در تالار دانشگاه علوم کشاورزي و منابع طبيعي گرگان برگزار شده بود سردار گرمه اي مسئول بسيج استان سخنراني کرد.
ايشان به تفضيل از مزاياي برادران بسيجي سخن راند و اعلام نمود که وظيفه ي جديد برادران بسيجي در دانشگاهها "دشمن شناسي"است. وي تسريح کرد در آستانه ي سال جديد تحصيلي تلاش ميکنيم فضائي در بين دانشجويان ايجاد نمائيم که همه احساس کنند  بسيج حامي و پشتيبان دانشجويان است .

چومموک

ين "طنز" در رابطه با آخرين مصاحبه وزير اطلاعات کشور آقاي علي يونسي نوشته شده است که در آن مصاحبه يونسي ادعا کردند که بزرگترين و "مهمترين چالش احتمالي آينده کشور تهديد گسست هاي قومي" است و "خواست هاي قومي" بزرگترين خطر براي کشور است.

 چگونه به سوي آينده برويم؟

همانگونه که در مقالات قبلي هم اشاراتي داشتم، ترکمن هاي تبعيدي در اروپا جنب و جوش جديدي پيدا کرده اند و هر روز کساني داوطلبانه در مسائل سياسي خود را درگير مي کنند بيشتر و بيشتر ميشود. و سئوالهاي زيادي که در سالهاي متوالي طرح بوده امروز کوتاه و جدي تر گشته. به نظر بنده امروز ما در مقابل دو سئوال مشخص قرار داريم. اگر بتوانيم به اين دو سئوال اساسي در جوي آرام و با حوصله و دانش لازم پاسخ گوئيم در واقع امر به بخش بزرگ و اساسي صدها سئوالي که سالها براي ما طرح بوده جواب داده ايم براي پاسخگوئي به اين دو سئوال ما بايد تمامي نيروي تجربه، نيروي دانش و نيروي گذشت و فداکاري خود را بکار گيريم. بدون بهره بري درست از اين انرژي پاسخگوي نيازهاي سياسي خود در تبعيد نخواهيم بود. چگونه در تحولات ترکمن صحرا و ايران نقش داشته باشيم؟
چگونه از امکانات بين المللي براي افشاي رژيم در رابطه با زير پا گذاشتن حقوق انساني ملتمان استفاده کنيم؟

 چومموک

اين "طنز" در رابطه با آخرين مصاحبه وزير اطلاعات کشور آقاي علي يونسي نوشته شده است که در آن مصاحبه يونسي ادعا کردند که بزرگترين و "مهمترين چالش احتمالي آينده کشور تهديد گسست هاي قومي" است و "خواست هاي قومي" بزرگترين خطر براي کشور است.

 چگونه به سوي آينده برويم؟

همانگونه که در مقالات قبلي هم اشاراتي داشتم، ترکمن هاي تبعيدي در اروپا جنب و جوش جديدي پيدا کرده اند و هر روز کساني داوطلبانه در مسائل سياسي خود را درگير مي کنند بيشتر و بيشتر ميشود. و سئوالهاي زيادي که در سالهاي متوالي طرح بوده امروز کوتاه و جدي تر گشته. به نظر بنده امروز ما در مقابل دو سئوال مشخص قرار داريم. اگر بتوانيم به اين دو سئوال اساسي در جوي آرام و با حوصله و دانش لازم پاسخ گوئيم در واقع امر به بخش بزرگ و اساسي صدها سئوالي که سالها براي ما طرح بوده جواب داده ايم براي پاسخگوئي به اين دو سئوال ما بايد تمامي نيروي تجربه، نيروي دانش و نيروي گذشت و فداکاري خود را بکار گيريم. بدون بهره بري درست از اين انرژي پاسخگوي نيازهاي سياسي خود در تبعيد نخواهيم بود. چگونه در تحولات ترکمن صحرا و ايران نقش داشته باشيم؟
چگونه از امکانات بين المللي براي افشاي رژيم در رابطه با زير پا گذاشتن حقوق انساني ملتمان استفاده کنيم؟

 
 چؤممؤک
 
 چؤممؤک  
 
چؤممؤک (نيش)
 نگاهي به نظرسنجي  اخير در جمهوري اسلامي ايران
 
 آيا خورشيد ما هم طلوع خواهد کر د ؟
 آسيب شناسي يا آسيب زدگي
 
 نقش سازمانهاي مدني در آينده ترکمن صحرا (1)   
 نقش سازمانهاي مدني در آينده ترکمن صحرا (2)
 نقش سازمانهاي مدني در آينده ترکمن صحرا (3)
 
 اقليتها را دريابيد!
 
 باز هم پالايشگاه نفت
 
 هر روز ايران 18 تير است
 
 خود کفائي در گندم به چه قيمتي؟
 
 در توضيح آقاي مرادي
 
 کدام محصول سودآور خواهد بود؟
 
 دو هفته با آقاي مرادي در پال تالک ترکمن صحراده
 
 بازار جهاني و تأثير آن در آينده ايران و ترکمن صحرا (قسمت  اول)
 بازار جهاني و تأثير آن در آينده ايران و ترکمن صحرا (2)
 بازار جهاني و تأثير آن در آينده ايران و ترکمن صحرا (3)
 
 صف مستقل يا در صف امام
 
 انتخابات نه، رفراندوم بله
 
 يادداشت هفته
 
 يادداشت هفته
 
 بخشنامه اي به تمام ايرانيان ملي در خارج از کشور
 
 ياداشت هفته هفم اسفند
 
 ياداشت هفته اول اسفند
 
 (طنز) روزنامه را وارونه نگيريد!
 
 ياداشت هفته 27 بهمن
 
 ما انتخابات را تحريم مي کنيم
 
 هرگز سيب و گلابي را با هم نخوريد! (آ يت الله منتظري)  
       
 هفته اي که بر من گـذشت 20 بهمن
 
 آقاي سوآبا ن - از پوست مرده بر مردم ما کلاه ندوزيد!
 
 از نابساماني روستا با مردم صحبت نکن چون کدخدا مي شنود.
 
 يادداشت هفته  13 بهمن  
                                                                                                                    
[ بازگشت به صفحه اول ]  [ نسخه قابل چاپ ]  [ اين متن را با ايميل بفرستيد ]

turkmensahra.org