يادداشت

نوربردي ايري: يادداشت هفته

  
اين هفته جنب و جوش انتخابات يک خورده فروکش کرد، زيرا انتخابات دورۀ اوّل به پايان رسيد.
از ترکمن صحرا فقط يک نفر در دورۀ اول بدون هيچ مانعي به مجلس راه يافت، آقاي برمک از کلاله بودند.
اما در مناطق ديگر به دور دوم کشيده شد مانند گنبد، آق قلا، بندر ترکمن و کمش دپه. مهمترين بخش انتخابات اين دوره علاوه بر اينکه آقاي برمک در دورۀ اول به مجلس راه ياقت وضعيت آق قلا بود، شهري که از همه طرف مظلوم واقع شده بود.
 
از طرف وزير کشور که آق قلا را در حوزۀ مرکز استان قرار داد، از طرف بعضي دانشجويان که در وبلاگهاي خود به نحوي مردم آق قلا را به غريبه پرستي محکوم کرده بودند بدون اينکه از خود بپرسند اگر حوزۀ گنبد را با مشهد و بندر ترکمن و کمش دپه را با ساري يکي کرده بودند، مردم گنبد و بندرترکمن چگونه مي توانست نماينده اي به تهران بفرستند.
با تمامي ساده انديشي ها بعضي از برادران خوبم يقه مردم آق قلا را گرفتند و از پيشروان فرهنگي و سياسي آنها پرسيدند که شما چرا به کانديداي ترکمن رأي نمي دهيد.
بدون اينکه نظري به چگونگي حوزه بندي توجه اي داشته باشند و يا انتقادي به اين حوزه بندي کرده باشند و يا اينکه بدانند آق قلا نبض اقتصادي ترکمن صحرا يا شعر و موسيقي ترکمن صحرا است و از نظر سياسي اگر در گذشته جمهوري در ترکمن صحرا بوده است، همين آق قلاي مظلوم مرکز آن بوده است.
در هر صورت کانديداي ترکمن در آق قلا دومين رأي ترکمنها را در سراسر ترکمن صحرا از آن خود کرد. سي در صد بيشتر از نمايندۀ اول گنبد و سي در صد بيشتر از نمايندۀ اول بندرترکمن و کمش دپه بود، اين خود حکايت از واقعيتي غير از آنچه که دوستان پيش مي کشند مي دهد. بهرحال من به عنوان يک برادر به تمامي دوستاني که شناخت دقيقي از آق قلا ندارند مي خواهم خود را به آق قلا نزديکتر بکنند تا بتوانند آق قلا را بهتر بشناسند.
 
يادداشت هفته را با مصاحبه اي با آقاي ولي پور پي مي گيريم. در آغاز هفته آقاي ولي پور مصاحبه اي داشت  در بندرگز و از نابساماني هاي بندرگز گلايه کرد و قول داد که اگر مردم بندرگز رأي خود را به آقاي ولي پور بدهند تمامي مشکلات و نابساماني ها را حل خواهد کرد. ولي آقاي ولي پور اشاره اي به اين نکرد که در چند سالي که نمايندۀ منطقه بوده چه تحولاتي در منطقه صورت داده است. آقاي ولي پور که در آن دورۀ انتخابات بيشترين رأي را از بندرگز و کردکوي گرفته بود در دورۀ دوم هم بدون رقيب غير ترکمني در وضعيت بسيار خوبي قرار داشت.
آقاي ولي پور که خود نمايندۀ مجلس بوده و امروز در مقابل خود چهرۀ جوان چون دکتر ايري را دارد و با رأي غير ترکمنها به راحتي مي تواند چهرۀ جوان را کنار بزند، زيرا آقاي ايري چهرۀ ناشناخته در ميان مردم غير ترکمن مي باشد.
 
و اما گروهي از تبعيديان سياسي در اروپا دومين بيانيه خود ر ا در رابطه با انتخابات دورۀ هفتم صادر کردند. آنها در بيانيه خود مردم ترکمن صحرا را تحسين کردند و از مردم خواستند اتحاد خود را حفظ کنند و خود را براي پيروزيهاي بزرگتر آماده کنند، در بيانيه قبلي خود برادران تأکيد داشتند مردم ترکمن صحرا به صندوقهاي رأي بروند و به کانديدهاي ترکمن رأي بدهند. ولي در بيانيه دوم خود از نظر برادران ديگر انتخابات تمام شده و آنها موضعگيري در رابطه با کانديدهاي ترکمن در دورۀ دوم نکردند، برادران جريان خوب ـ خوبتر ـ خوبترين را فراموش کرده اند.
در ضمن اين برادران فراموش کردند که از مهندس آمانزاده پشتيباني کنند زيرا هنوز هم آقاي آمانزاده در مقابل گرگاني ها قرار دارد و گرگان و آق قلا دو نماينده مي توانند به تهران بفرستند. در صورتي آقاي آمانزاده به تهران ميرود که شهروندان آق قلا و حومه فقط به يک نفر يعني آقاي آمانزاده رأي بدهند و اگر مردم آق قلا در کنار آقاي آمانزاده به يکي ديگر هم رأي دهند آقاي آمانزاده با مشکل بسيار بزرگي روبرو خواهد شد.بهرحال نويسندگان بيانيه به ناچيز بودن نقش نمايندگان در تهران اشاره اي داشتند.
 
اما در جريان هفته  وبلاگ طبرستان تقاضاي بسيار جالبي داشت. گويا مردم گرگان هم از اين بازي موش و گربه دولت خسته شده اند و مي گويند، چرا ما نمي توانيم نمايندگان خوب را انتخاب کنيم. ما به کانديدهاي گرگان رأي مي دهيم خوب يا بد آن مهم نيست و مردم ترکمن هم به کانديدهاي خود رأي مي دهند خوب يا بد فرقي نمي کند، اين موضوع باعث مي شود  که مردم از انتخاب نمايندۀ خوب عاجز مي ماند. به نظر مي رسد پيشنهاد دوستان بسيار خوب است که فکر مي کنم ما ترکمنها الآن بيست و پنچ سال روي اين پدال فشار ميدهيم و هنوز که نتيجه اي نداده است، شايد برادران گرگاني در آينده توانستند تغييراتي صورت دهند.
به نظر من يکي از وظايف نمايندگان مردم در ترکمن صحرا اعتراض شديد به اين تقسيم بندي غير انساني مي باشد.
 
ولي هفته در ادامه خود شکل ديگري به خود گرفت. ماه محرم و روز عاشورا به شکل بسيار خونين در عراق پايان يافت، شهرهاي کربلا، بغداد و کاظمين به خون نشستند و بيش از سي صد نفر جان خود را در حمله مهاجمين  از دست دادند. اين فاجعه نشان داد که بعد از ده ماه آمريکائي ها هنوز هم تسلط به اوضاع کشور اشغالي عراق را ندارند.
 
در هر صورت روز چهارشنبه نيروهاي امنيتي عراق و آمريکا پانزده ايراني را در رابطه با اين فاجعه دستگير کردند. هيچ بعيد نيست جمهوري اسلامي ايران در اين چنين عملیاتي دست داشته باشد زيرا هر چه وضع عراق آشفته تر باشد به نفع رفسنجاني و امام ايشان مي باشد.
 
ما يادداشت هفته را از طرح دمکراتيزه کردن خاورميانه پي مي گيريم. هفته پيش و در جريان اين هفته بحث جديدي از طرف روزنامه ها و سياستمداران آمريکا در رابطه با دمکراتیزه کردن خاورميانه طرح شد و آنگونه که روزنامه هاي اروپائي و آمريکائي طرح کردند اين تحول احتمالاً به کمک نيروي " ناتو " صورت خواهد گرفت، در اين رابطه آقاي "ديگ چي ني" معاون رئيس جمهوري آمريکا گفت: اين مشکل است در خانه خود راحت زندگي کرد وقتي که در آسياي ميانه مردم زير فشار ديکتاتورها جان ميدهند، و هر روز همديگر را مي کشند.
يادآوري شود آقاي "چي ني" آدم آرام و کم حرفي است اگر مسائل بسيار حساسي و مهم نباشد سکوت را رعايت مي کند و طرحهاي خود را پشت پرده سازماندهي مي کند.
ولي آقاي چي ني مشخص نکرد اين دمکراتيزه کردن شامل کشورهائي که نفت ندارند هم خواهد شد يا منظور آقاي چي ني فقط شامل عراق و عربستان سعودي است.
 در هر صورت من فکر مي کنم قبل از حل شدن جنگ بين اسرائيل و فلسطين و قبل از اينکه آمريکا حمايت خود را به ديکتاتورهاي منطقه قطع نکند و آرامش به عراق بر نگردد مردم عرب در خاورميانه گفته هاي آقاي بوش و وزرأي ايشان را بيشتر نمايش تبليغاتي انتخابات رئيس جمهوري ارزيابي مي کنند. در هر صورت در تابستان اين مسئله در جلسه "ناتو" در استانبول به بحث گذاشته خواهد شد، تا آن روز ما هم اين موضوع را به دقـّت دنبال خواهيم کرد.
 
ولي هفته در ادامه خود تحول ديگري هم در برداشت، مسئله هائيتي بود. هائيتي بعد از چند روز نا آرامي ها رئيس جمهوري منتخب مردم از کار بر کنار شد و به يکي از کشورهاي کارائيب پناه برد.
رئيس جمهور منتخب هائيتي به آمريکا اعتراض کرد و گفت: پشت همه اين ناآرامي ها آمريکا و اروپا دست دارد. چتربازان آمريکائي ايشان را گروگان گرفتند و مجبور به ترک وطن کرده اند.
فکر مي کنم اين موضوع در آينده جدي تر خواهد شد زيرا سازمان کشورهاي کارائيب ايالات متحدۀ آمريکا را به سازمان ملل شکايت کرده اند که رئيس جمهور منتخب مردم هائيتي را به تبعيد فرستاده و در آشوبهاي اخير دست داشته اند. در آيندۀ نزديک ما متوجه خواهيم شد آيا آشوبهاي هائيتي فروکش خواهد کرد و يا اينکه امنيت کشور را سربازان آمريکائي و فرانسوي به عهده خواهند گرفت.
يادآوري شود هائيتي اولين کشور سياه پوست بود که به شکل جمهوري اداره ميشد و شهروندان آنرا "برده هاي" فراري از آمريکا و اروپا تشکيل مي دهند، و خود داراي ارتش نمي باشد و مرز مشترک آبي با آمريکا دارد.
 
و با لاخره ديروز سازمانهاي دفاع از حقوق بشر خواستار آزادي بي قيد و شرط رحيم حسن اف را از زندان ترکمنستان شدند. يادآوري شود آقاي رحيم حسن اف 78 ساله و نويسندۀ نامدار ترکمنستان مي باشد که در يکشنبه گذشته در ترکمنستان دستگير شد.
 
روز جهاني زن به همه زنان مبارک باد! در هر صورت ما با 8 مارس روز جهاني زن روبرو هستيم من فرصت پيش آمده را غنيمت شمرده و از همينجا اين روز بزرگ را به تمامي زنان جهان و ايران مخصوصاً به زنان ترکمن در سراسر دنيا تبريک مي گويم و از صميم قلب آرزوي بهروزي در خانواده، شادکامي در زندگي و موفقيت در کار و دست يابي به آزادي را دارم.
8 مارس به همه زنان مبارک باد!
 
 
[ بازگشت به صفحه اول ]  [ نسخه قابل چاپ ]  [ اين متن را با ايميل بفرستيد ]

turkmensahra.org