گزارش

گوناگوني فرهنگي چه نقشي در توسعه کشور دارد؟
سازمان ملل متحد گزارش ساليانه خود را درباره وضعيت کشورهاي جهان از لحاظ رفاه و توسعه انساني منتشر کرد.
نکته اي که در گزارش امسال مورد تأکيد قرار گرفته نقش آزاديهاي فرهنگي در توسعه اقتصادي کشورها و حرکت بسوي جهاني سازي اقتصادي است.
تدوين کنندگان گزارش با استناد به آمار و نتايج پژوهشهايي که انجام گرفته معتقدند که در شرايط کنوني جهان، به رسميت شناختن حقوق و آزاديهاي اقليتهاي قومي، ديني و زباني پيش از هر عامل ديگري مي تواند ثبات جهان و بهبود وضعيت زندگي مردم جهان را تحت تأثير قرار دهد.

در اين گزارش آمده است که دست کم نهصد ميليون نفر از مردم جهان که در کشور خود به اقليتهاي قومي، مذهبي يا زباني تعلق دارند مورد تبعيض قرار مي گيرند.
تدوين کنندگان گزارش با خطاب قرار دادن دولتها، مي گويند که گوناگوني فرهنگي بندرت سبب تنش و درگيري مي شود و به رسميت شناختن گوناگوني فرهنگي هيچ تزاحمي با وحدت ملي ندارد.
اين گزارش حاوي پنج مقاله ويژه است که شيرين عبادي، برنده ايراني جايزه صلح نوبل و حامد کرزي، رئيس دولت انتقالي افغانستان نيز از جمله نويسندگان آنها هستند.
آقاي کرزي درباره به رسميت شناختن گوناگوني زباني در افغانستان نوشته است و خانم عبادي درباره اساسي بودن نقش حقوق بشر در تمدن بشري.
در اين گزارش، کشورهاي مختلف جهان از لحاظ برخورداري مردمانشان از امکانات اقتصادي، فرهنگي، بهداشتي و ... طبقه بندي شده و در فهرستي جاي گرفته اند.
در صدر اين فهرست، کشور نروژ جاي دارد و در پي آن، سوئد، استراليا، کانادا و هلند قرار گرفته اند.
بنابر اين گزارش، در ميان کشورهاي آسيايي، ژاپن با قرار گرفتن در رده نهم داراي بهترين وضعيت از لحاظ برخوردارهاي آسيايي است و در غرب آسيا، بهترين وضعيت از آن اسرائيل است که در رده بيست و دوم جاي دارد.
ايران در رده يکصدويکم و بين اکوادر و سرزمينهاي اشغالي فلسطيني جاي گرفته است، افغانستان به دليل قرار داشتن در شرايط خاص، همچون عراق، ليبريا، کره شمالي، سومالي و صربستان و مونتنگرو مورد بررسي قرار نگرفته و در جدول رده بندي نشده است، اما تاجيکستان در رده يکصدوشانزدهم، بين هندوراس و مغولستان، قرار داده شده است.
بدين ترتيب در خاورميانه، تنها مردمان سوريه و يمن و سرزمينهاي اشغالي فلسطيني اند که شرايط زندگي آنها نامناسبتر از ايران به شمار آمده است.
تاجيکستان نيز در آسياي ميانه از اين لحاظ در پايينترين رده جاي گرفته است.

در گزارش سال گذشته سازمان ملل متحد، ايران از لحاظ برخورداريهاي انساني در رده يکصدوششم و تاجيکستان در رده يکصدوسيزدهم جاي گرفته بود که در گزارش امسال وضع ايران پيشرفت و تاجيکستان پسرفت نشان مي دهد، افغانستان نيز در گزارش سال گذشته همچنان مورد بررسي قرار نگرفته است.

 
برگرفته: بي بي سي
 
[ بازگشت به صفحه اول ]  [ نسخه قابل چاپ ]  [ اين متن را با ايميل بفرستيد ]

turkmensahra.org