گروهها

سمينار نقش اقوام ايراني در آينده ايران
بي بي سي: گزارش مهرداد فرهمند 
فدراليسم و تشکيل ايراني دموکراتيک و فدرال مورد اتفاق همگي سخنرانان و اغلب شرکت کنندگان در سمينار بود
.

روز يکشنبه 16 مه (27 ارديبهشت) سميناري با عنوان نقش اقوام ايراني در استقرار دموکراسي و سياست آينده ايران در شهر لندن برگزار شد.

در اين سمينار يک روزه که محل برگزاري آن مرکز لهستانيهاي لندن بود و بيش از نود نفر در آن شرکت داشتند، نمايندگاني از حرکت بيداري آذربايجان، حزب دموکرات کردستان ايران، حزب همبستگي دموکراتيک اهواز و جبهه متحد بلوچستان ايران و همچنين چهره هاي سياسي و قومي مستقل نيز به سخنراني پرداختند و پيامي نيز از سازمان فدائيان خلق اکثريت قرائت شد.

داريوش همايون نيز از جريان مشروطه خواهان سلطنت طلب و حسين باقرزاده از چهره هاي سياسي جمهوريخواه در اين سمينار به ايراد سخنراني پرداختند.

سخنرانيها از سويي بر انتقاد به سياستهاي حکومت سلطنتي پهلوي و همچنين حکومت جمهوري اسلامي در قبال اقوام و محروم نگه داشتن آنان از حقوق خود مبتني بود و از سوي ديگر، برخي سخنرانان راهکارهايي در مورد احقاق حقوق اقوام ايراني در آينده اين کشور ارائه مي دادند.

موضوع فدراليسم و تشکيل ايراني دموکراتيک و فدرال مورد اتفاق همگي سخنرانان و اغلب شرکت کنندگان در سمينار بود.

در اين سمينار که نمايندگان اغلب گروههاي فعال در زمينه مسائل قومي ايران در آن شرکت داشته اند و تعدادي از شرکت کنندگان از ديگر کشورهاي اروپايي و آمريکا به سمينار دعوت شده بودند اختلاف نظرهاي زيادي نيز بروز کرد تا آنجا که بويژه در بخش پاياني نشست که به پرسش و پاسخ اختصاص داشت، فضاي جلسه به تنش کشيده شد.

برخي از گروههايي که حضور رسمي در سمينار نداشتند، همچون کنگره جهاني آذربايجان و کميته موسوم به دفاع از حقوق آذربايجان جنوبي گلايه مي کردند که به آنان در اين سمينار امکان بيان ديدگاههايشان داده نشده است.

اما عبدالستار دوشوکي از جبهه متحد بلوچستان که سازمان دهنده سمينار بود مي گفت که در دعوت از گروههاي مختلف براي شرکت در اين سمينار چارچوبي تعيين شده بوده است و علت دعوت نشدن برخي گروهها به اين سمينار، خارج بودن اهداف و برنامه هاي آنان از چارچوب تعيين شده بوده است.

اين چارچوب، به گفته آقاي دوشوکي، واقع پذيرفتن وحدت و تماميت ارضي کشور ايران بوده، در حالي که گروههايي وابسته به قوميتهاي ايراني وجود دارند که علناً تجزيه بخشهايي از خاک ايران و استقلال يا پيوستن به برخي دولتهاي همسايه را در برنامه کار خود قرار دارند.

حضور داريوش همايون در سمينار، به عنوان يکي از چهره هاي اصلي جريان سلطنت طلب ايراني و پيشينه او به عنوان کسي که از مقامهاي حکومت سلطنتي ايران بوده و ديدگاههايي که از سوي او مطرح شد يکي از عمده ترين عاملهاي جنجال برانگيز در اين نشست بود.

پيشينه آقاي همايون به دليل تعلق به حکومتي که به جهت سياست تمرکزگرايي اش در دوران پيش از انقلاب بشدت مورد حمله و انتقاد گروههاي سياسي مدافع حقوق اقوام است و همچنين ديدگاه او در تکيه بر يکپارچگي و مليت واحد همه ايرانيان، در عين تنوع قومي اين کشور او را آماج حملات و انتقادات بسيار شديد گروهي از حاضران جلسه کرد.

هر چند او نيز از برنامه ايجاد حکومتهاي محلي در هر استان ايران و رعايت حقوق قوميتها دفاع مي کرد.

سمينار اقوام ايراني در لندن از لحاظ اينکه توانست امکان گفتگوي آزاد ميان طيف گسترده اي از فعالان سياسي قوميتهاي ايراني و طرح نظرات آنان را فراهم آورد در نوع خود کم سابقه بود هرچند نشان مي داد که گروههاي فعال در زمينه قوميتهاي ايراني تا رسيدن به توافق و طرح برنامه اي منسجم فاصله بسيار زيادي دارند.

اما همين سمينار نشان مي داد که همه اين گروهها، از گروههاي داراي گرايش قومي گرفته تا سلطنت طلبان و جمهوريخواهان بر ميثاقهاي جهاني که حقوق اقوام در آنها تعريف و تبيين شده توافق نظر دارند و بر شيوه مبارزه مسالمت آميز براي دست يافتن به اين حقوق همصدا هستند.

 
[ بازگشت به صفحه اول ]  [ نسخه قابل چاپ ]  [ اين متن را با ايميل بفرستيد ]

turkmensahra.org