گروهها

تجزيه و تحليل سمينار نقش ملل ساکن ايران در استقرار دمكراسي و سياست آينده ايران

 
اين سمينار از طرف جبهه همبستگي دمكراتيك اهواز و جبهه متحد بلوچستان از ساعت ده صبح روز يكشنبه 16 مي تا ساعت هفت شب در لندن با شرکت بيش از يکصد نفر از سازمانها و شخصيتهاي سيا سيي مليتهاي ساکن ايران و همچنين از احزاب سنتي ايران  نظير  حزب مشروطه و غيره ايران  تشكيل شد.  
 
ابتدا دكتر دوشوكي از جبهه متحد بلوچستان و يكي از ميزبانان کنفرانس بعد از خوش آمدگوئي هدف اصلي سمينار را شناخت و آشنايي بيشتر با مقوله اقوام ومليت هاي ساکن ايران خواند.
 
سپس رئيس جلسه صبح  دكتر غلامرضا حسين پور ، نماينده  سازمان دفاع از حقوق بشر در آذربايجان جنوبي (ايران)  شاهين استاجلو را  به عنوان اولين سخنران به حاضرين معرفي کرد. شاهين استاجلو " سازمان دفاع از حقوق بشر در آذربايجان جنوبي(ايران)"  را يک سازمان غير سياسي معرفي کرد و اضافه کرد که مشگل  مليتها در ايران به مسئله روز تبديل شده و ناديده انگاشتن آن مشگلات جدي را نه تنها براي ايران بلکه براي منطقه و جهان در بر خواهد داشت. نماينده سازمان دفاع از حقوق بشر در آذربايجان جنوبي(ايران) به دستگيري هاي اخير فعالين ترک در ايران اشاره کرد و از  تکرار اين گونه دستگيري ها  در سالروز برگزاري  مراسم بابک خرمدين هشدار داد.  در پايان  نماينده سازمان دفاع از حقوق بشر در آذربايجان جنوبي(ايران) ابراز اميد واري کرد که  مشگل  مليتها در ايران به روش مسالمت آميز با شرکت تمامي نيروهاي مسئول در يک جو دوستانه حل شود.
سخنران بعدي محمود بيلگين از حركت بيداري آذزبايجان جنوبي بود. محمود بيلگين  در مدت زماني که برايش در نظر گرفته شده بود خلاصه اي از مبارزات ملت ترک در ايران را براي آزادي و دموکراسي ياد آوري کرد و در ادامه صحبتهايش شونيسم و چگونگي شکل گرفتن شونيسم در دنيا و ايران رابيان کرد و اضافه کرد ملت فارس از شونيسم فارس ضربات جبران ناپزيري خواهد ديد. محمود بيلگين  کوچانيدن مليتهاي ديگر به آذربايجان جنوبي از ديگر نقاط ايران و تقسيم  منطقه آذربايجان جنوبي  به مناطق مختلف با نامهاي ديگر توسط رژيمهاي حاکم در 70 سال اخير را اقدامات سازمان يافته و با قصد و غرض سياسي نام برد واين اقدامات را غير قابل قبول دانست. در نهايت نماينده حركت بيداري آذزبايجان جنوبي از يک سيستم فدرال براي آينده ايران دفاع کرد و  سيستم فدرال را پاسخ گوي نيازهاي ملل تحت ستم دانست .
 
دكتر شيخ الاسلامي از شخصيت هاي كرد با سخنانش به دفاع از خلق كرد پرداخت و با اشار  به وضعيت نا بسامان کرد ها در ايران و اعدامهاي اخير در کردستان ايران به اتهام تجزيه طلبي گفت" هر كجا كه ما كردها را ميبينند ، مي گويند به به كرد اصيل ايراني به به مرزدار اصيل ايراني به به كرد غيور وطن پرست به به اصيل ترين قوم ايرانه ، اين به به ها را در هركجا به ما مي گويند. حال برويد به زندانها سري بزنيد ، كرد را زنداني مي كنند ، كرد را اعدام مي كنند ، كرد را شكنجه و آزار مي كنند نه بخاطر جعل چك و دزدي و جنايت و بزهكاري ، بلكه فقط و فقط به جرم كرد بودن انها.."
سپس موسي شريفي از جبهه همبستگي دمكراتيك اهواز(عربستان)  به کرسي دعوت شد . وي با تکيه برشواهد موجود از ظلم و ستم بر عليه عربها ساکن ايران سخن گفت و فرهنگ عرب ستيزي در ايران را محکوم کرد . نماينده جبهه همبستگي دمكراتيك اهواز (عربستان) تغير نامهاي مناطق عرب نشين را از عربي به فارسي غير قابل قبول دانست. موسي شريفي با ارائه اي از تحولات و فاكت هاي تاريخي نشان داد فرهنگ عرب ستيزي بزرگترين ضربه را به عرب هاي ايراني زده است و سيستم فدرال را  براي اداره ايران مناسب دانست.
 
رضا اغنمي يكي از فعالان آذربايجاني در لندن با بر شمردن نقش مثبت ترکها در ايران و ظلم و ستمي كه به ترکهادر ايران رفته  سخن گفت و خواهان تدريس زبان ترکي در مناطق ترک زبان ايران شد. رضا اغنمي اضافه کرد  که چگونه ميشود  در يک کشور زبانهاي بيگان تدريس شوند ولي زبانهاي خود آن کشور تدريس نشود.
محمد امين ميرلاشاري يكي از رهبران جنبش مبارزين بلوچ و وابسته به جبهه متحد بلوچستان ايران و ناصر مباركي نماينده جبهه متحد بلوچستان ، در سخنراني هاي خود از حقوق ملت بلوچ دفاع كردند و از ظلم ستمي كه بر بلوچ و بلوچستان رفته است سخن گفتن. محمد امين ميرلاشاري با اشاره به اينکه در پاكستان و افغانستان زبان و فرهنگ بلوچي برسميت شناخته شده است و آنها خودمختاري نسبي خود را دارند ، اما در ايران وضع كاملا متفاوت بوده و است.
 
ناصر مباركي: " مليت ها و اقوام در ايران از انقلاب مشروطيت تا به امروز يكي از مسايل  عمده جنبش سياسي اجتماعي مردم ايران براي دمكراسي و آزادي و مساوات بوده است. قبل از انقلاب مشروطيت يعني در سال 1285 شمسي (يا 1906 ميلادي) شكل حكومت در ايران به نوعي فدراليزم سنتي بود، يعني در دوره‌ي قاجار تا قبل از به قدرت رسيدن رضا شاه پهلوي در سال 1304 کشور ما، ممالك محروسه ايران ناميده مي شد. ممالك محروسه ايران يك فاكت تاريخي است كه  در همه کتب تاريخي و ادبيات آن دوره و اسناد تاريخي كه در وزارت خارجه هست  مي‌بينيم. يعني ايران از چند ايالت يا مملكت تشكيل مي‌شده است مثل: مملكت عربستان (خوزستان كنوني)، مملكت آذربايجان، مملكت كردستان، مملکت بلوچستان و خراسان و … مجموعه اين ممالک، كشور ايران را به وجود مي‌آوردند."
پيام ارسالي فدائيان اکثريت توسط عبدول رزاق  يکي از اعضائي سازمان فدائيان اکثريت  قرائت شد و همچنين پيام عليرضا
نوري زاده ، نويسنده ، روزنامه نگار ايراني نيز توسط دکتر عبدالستار دوشوكي قرائت شدنوري زاده در پيام خود به وحدت و يكپارچگي ايران تاكيد داشت.
 
دكتر حسين باقرزاده سخنران بعدي اين اجلاس بود. وي از منشور 81 سخن گفت كه حقوق اقوام ايراني را برسميت شناخته است." اگر يك فارس زبان مي تواند به زبان مادري خود بنويسد و بخواند و برنامه هاي مطلوب خود را به همان زبان از راديو و تلويزيون بگيرد همين امكان و حق را بايد به يك كرد و ترك و بلوچ و عرب و تركمن نيز داد. من به عنوان يك ايراني از اين كه جز فارسي به زبان ايراني ديگري آشنا نيستم احساس مخلوطي از غبن و شرمساري دارم ."
سخنران پاياني سمينار ، دكتر داريوش همايون از وزيران رژيم گذشته ايران و سياست مدار کهنه کار حزب مشروطه ايران بود. سخنراني دكتر همايون بارها با دخالت شرکت کنندگان قعطع شد  که رئيس جلسه مجبور به دخالت براي بازگرداندن نظم به جلسه شد.  تعريف ايشان از مليت در تضاد با اکثر  شرکت کنندگان و سخنرانان سمينار بود. اما دکتر همايون با قبول اينکه در  زمان رژيم پهلوي بر مليتها ظلم شده  گفت ما بايد به آينده بنگريم . وي ادامه داد كه دامن زدن غير منطقي به مسائل قومي و غيره فايده ندارد وي گفت همگي بايد تلاش كنيم كه آينده ايران را بسازيم و براي آينده ايران فكر كنيم.  دکتر همايون اضافه کرد حزب مشروطه ايران به مسائل قومي اهميت مشروعه را داده است و مردم هر منطقه آزاد هستند كه در مورد منطق خودشان تصميم بگيرند. وي گفت كه بايد روي حداقل خواسته هايمان تاكيد كنيم يا وگرنه با پافشاري بروي حداكثر خواسته ها كار اپوزيسيون بجايي نخواهد كشيد.
در پايان سمينار شرکت کنندگان سوالهائي از سخنرانان داشتند که سه ساعت به درازا کشيد .
و اما در حاشيه سمينار،  زماني که شرکت کنندگان عرب از واژ عربستان به جاي واژه خوزستان استفاد کردن بعضي از شرکت کنندگان واکنش نشان دادند. طرف داران واژ عربستان تا آخر سمينار واژ عربستان را به کار بردن.
حضور داريوش همايون و مواضع مثبت ايشان در اين اجلاس سئو تفاهم موجود بين مدافعين حقوق مليتها را با حزب مشروطه ايران کم رنگترکرد.
تکذيب گزارش بي بي سي ( سايت بخش فارسي بي بي سي)  در مورد گلايه  نماينده  سازمان دفاع از حقوق بشر در آذربايجان جنوبي (ايران).  نماينده  سازمان دفاع از حقوق بشر در آذربايجان جنوبي (ايران) شاهين استاجلو  به اين سمينار توسط برگزار کنندگان دعوت شده بود اولين سخنران اين سمينار بود و در جلسه پرسش و پاسخ نيز شرکت فعال داشت.
 
سمينار لندن نشان داد که با احترام متقابل و دخالت ندادن اشتباهات گذشته بعضي از جريانات سياسيي،  مشگل مليتهارا ميشود در يک جو دوستانه مورد بحث وبرسي قرار داد .
 
 
 
 
سازماندفاع از حقوق بشر در آذربايجان جنوب(ايران)
21/05/2004       Aylar2@hotmail.com
 
 
 


 
[ بازگشت به صفحه اول ]  [ نسخه قابل چاپ ]  [ اين متن را با ايميل بفرستيد ]

turkmensahra.org