اخبار

بوش از دولت تازه عراق استقبال کرد

بي بي سي : جورج بوش، رئيس جمهوري آمريکا، و کوفي عنان، دبير کل سازمان ملل متحد، از تشکيل دولت تازه موقت در عراق استقبال کرده اند.
جورج بوش روز سه شنبه (اول ژوئن) گفت دولت موقت عراق حاکميت کامل اين کشور را به دست خواهد گرفت و راه را براي رسيدن به يک کشور دموکراتيک و آزاد، که آرزوي ديرينه عراقي ها بوده است، هموار خواهد کرد.
آقاي بوش گفت ممکن است عراق شاهد خشونت هاي بيشتري باشد چون آناني که با آزادي مخالف هستند با اين دولت هم مخالفت خواهند کرد.
رئيس جمهوري آمريکا در پاسخ به اين سوال که آيا دولت تازه عراق بازيچه اي در دست آمريکائي هاست گفت که وي و دولت وي نقشي در انتخاب دولت تازه عراق نداشته اند.
اما رئيس جمهوري آمريکا تاکيد داشت که در حالي که نيروهاي تحت رهبري آمريکا حاکميت کامل را به دولت تازه عراق تحويل خواهند داد، در صورتي که مورد حمله قرار بگيرند بدون مراجعه به مقامات عراقي از خود دفاع خواهند کرد.
آقاي بوش اياد علاوي، نخست وزير جديد عراق، را رهبري قوي و يک فرد ميهن پرست توصيف کرد.
وي گفت هيئت دولت تازه عراق نشان مي دهد که رهبري تازه در اين کشور از گستره بزرگتري از عراقي ها تشکيل شده است.

در همين حال، اياد علاوي اولين اهداف خود را به عنوان نخست وزير تازه عراق اعلام کرده است.

آقاي علاوي گفت مي خواهد هر چه سريعتر يک نيروي نظامي معتبر براي استقرار امنيت در عراق تشکيل دهد.
نخست وزير جديد عراق در ادامه گفت ايجاد يک حکومت مستقل و خودمختار و پيشبرد وضع اقتصادي عراق نيز از جمله اولويت هاي فوري وي محسوب مي شود.
اما آقاي علاوي تاکيد کرد عراق براي شکست "دشمنان اين کشور" به کمک آمريکا و متحدانش نياز دارد.
در همين حال، کاندوليزا رايس، مشاور امنيت ملي جورج بوش، معرفي دولت جديد عراق را گامي مثبت در جهت آينده يک کشور آزاد توصيف کرده است.

واکنش ها به دولت تازه

خانم رايس گفت فهرست اسامي وزراي جديد عالي است و دولت آمريکا از انتخاب اين افراد بسيار خشنود است.
در همين حال، کالين پاول، وزير امور خارجه آمريکا، گفت عراق در دست رهبران جديد اين کشور قرار دارد اما آمريکا براي استقرار امنيت و بازسازي در اين کشور با آنان همکاري مي کند.
کوفي عنان، دبير کل سازمان ملل متحد، نيز از تاسيس دولت موقت عراق و از اين که شش تن از اعضاي آن را زنان تشکيل مي دهند، استقبال کرده است.
وي گفت با اين حال در عراق راه درازي در پيش است.
آقاي عنان گفت هر چند روند تعيين دولت تازه عراق عاري از عيب نبوده اما با توجه به شرايط موجود، اخضر ابراهيمي، فرستاده ويژه اين سازمان، در حد امکان تلاش خود را کرده است.
گزارشگر بي بي سي در واشنگتن مي گويد که دولت جورج بوش اميدوار است با روي کار آمدن دولت تازه عراق روند صدور قطعنامه سازمان ملل در مورد نحوه انتقال حاکميت به عراقي ها در پايان ماه جاري ميلادي آسان تر شود.

روزي پر تحول

اياد علاوي اهداف خود را به عنوان نخست وزير جديد عراق در پايان يک روز پر تحول در اين کشور بيان کرده است.
روز سه شنبه (اول ژوئن) شوراي حکومتي عراق اختيارات خود را به دولت موقت منتقل و خود را منحل اعلام کرد. همچنين "غازي عجيل الياور" به جاي عدنان پاچه چي - از وزراي سابق عراق و نامزد اصلي آمريکائيان براي احراز مقام رياست جمهوري - به عنوان رييس جمهوري موقت عراق اعلام شد.
آقاي الياور در مراسم سوگند گفت نهايت تلاش خود را خواهد کرد تا عراق را از حضور قاتلان و جانيان پاک و اين کشور را متحد کند.
رئيس جمهوري جديد عراق همچنين گفت هدف وي تشکيل کشوري چند قطبي، دموکراتيک و فدرال است که با کشورهاي همسايه اش در صلح خواهد زيست.
پيشتر اياد علاوي، نخست وزير دولت موقت، در کنار غازي الياور ظاهر شده و اسامي اعضاي دولت خود را که قرار است پس از انتقال حاکميت به عراقي ها زمام امور آن کشور را در دست بگيرد معرفي کرده و گفته بود که تکميل روند تشکيل دولت موقت گامي حساس به سوي کشوري جديد و برخوردار از حاکميت کامل است.
قرار است در روز 30 ژوتن حاکميت عراق در دست دولت موقت قرار گيرد و تشکيلات آمريکايي اداره امور عراق نيز اختيارات خود را به آن منتقل سازد.

رييس جمهوري جديد

نخستين گزارش ها از جلسه شوراي حکومتي در روز سه شنبه، 1 ژوئن، حاکي از آن بود که عدنان پاچه چي، از وزيران خارجه اسبق عراق و فردي که گفته مي شود مورد نظر آمريکاييان براي اين سمت بوده، به رياست جمهوري انتخاب شده است.
اما گزارش هاي بعدي حاکي از آن بود که آقاي پاچه چي به دليل فقدان حمايت شوراي حکومتي از پذيرش اين سمت خودداري ورزيده و در نتيجه، غازي عجيل الياور، عضو ديگر شورا، مقام رياست جمهوري را به خود اختصاص داده است.
با کنار رفتن آقاي پاچه چي، اخضر ابراهيمي، نماينده ويژه سازمان ملل متحد در عراق، با تاييد تصميم شوراي حکومتي انتخاب آقاي الياور را به وي تبريک گفته است.
غازي عجيل الياور، رييس قبيله شمر در موصل، شمال عراق، چهل و پنج سال دارد و از حمايت گسترده گروه هاي قومي و مذهبي مختلف برخوردار است.
وي که معمولا در لباس سنتي اعراب در مجامع عمومي ظاهر مي شود، در دانشگاه جورج تاون آمريکا در رشته مهندسي تحصيل کرده و سال ها مديريت يک شرکت مخابراتي در عربستان سعودي را برعهده داشته است.
رييس جمهوري جديد عراق قبلا در مصاحبه اي گفته بود که تنها در صورتي اين مقام را مي پذيرد که داراي قدرت واقعي باشد.
آقاي الياور در مواردي با مواضع دولت آمريکا در عراق مخالف بوده و از جمله قطعنامه پيشنهادي ايالات متحده به شوراي امنيت سازمان ملل متحد را به اين دليل که شامل حق نظارت کامل دولت موقت بر نيروهاي نظامي خارجي در عراق نيست مورد انتقاد قرار داده است.
مقام رياست جمهوري موقت عراق عمدتا سمتي تشريفاتي است و قدرت اجرايي در دست نخست وزير و هيات دولت قرار دارد.
رييس جمهوري جديد عراق سني مذهب و نخست وزير دولت موقت شيعي مذهب است.
 
 
 
[ بازگشت به صفحه اول ]  [ نسخه قابل چاپ ]  [ اين متن را با ايميل بفرستيد ]

turkmensahra.org