اخبار

روزنامه تايمز لندن
آمريكا در صدد ساقط کردن حکومت ايران
«ايالات متحده در صدد ساقط کردن حکومت ايران» عنوان اصلي روزنامه تايمز چاپ لندن (شنبه 17 ژوئيه) است که در آن از قول يک مقام عاليرتبه آمريکايي گفته مي شود که اگر جورج بوش بار ديگر به رياست جمهوري ايالات متحده آمريکا انتخاب شود براي سازماندهي شورش و نافرماني عليه حکومت مذهبي ايران اقدام خواهد کرد.
اما روزنامه تايمز همچنين مي نويسد که اروپايي ها تاکيد مي کنند که براي منصرف کردن جمهوري اسلامي ايران از تلاش براي دستيابي به تسليحات هسته اي، ديپلماسي آرام راه بهتري از تهديد به اعمال زور است.
روزنامه تايمز به نفل از يک مقام عاليرتبه دولت آمريکا نوشته است که در صورت انتخاب مجدد جورج بوش به رياست جمهوري، آمريکا با جديت تلاش خواهد کرد که شورشي داخلي عليه جمهوري اسلامي ايران در ميان ايراني ها که به گفته او به شدت از حکومت خود ناراضي هستند سازمان دهد.
اين مقام که روزنامه تايمز نام او را اعلام نمي کند اما مي نويسد که يکي از هواداران پروپا قرص ادامه بي وقفه جنگ دولت آمريکا با تروريسم است اضافه کرده که در مورد ايران برخلاف عراق، آمريکا از نيروي نظامي استفاده نخواهد کرد اما با دخالت در امور داخلي ايران اين مهم انجام شدني است.

احتمال حمله هوايي به نيروگاه اتمي

تايمز مي نويسد که روشن نيست که اين مقام که به تندروي شهرت دارد تا چه حد نظرات کاخ سفيد را منعکس مي کند اما اظهارات او به طور قطع اروپايي ها را هشيار خواهد کرد.
به نوشته تايمز اين مقام اشاره اي هم به احتمال حمله هوايي به نيروگاه اتمي اصلي ايران در بوشهر در سال آينده داشته و گفته که اگر روسيه سوخت هاي اتمي را که به ايران قول داده به بوشهر ارسال کند ايران قادر خواهد شد براي مصرف ده ها بمب اتمي پلوتونيوم توليد کند.
مقام آمريکايي همچنين به نوشته تايمز از نارضايي دولت آمريکا از تلاش هاي اروپا براي پايان دادن به بحران هسته اي ايران از طرق ديپلماتيک سخن گفته و سعي کرده که فشار را بر بريتانيا، آلمان و فرانسه افزايش دهد تا شيوه سختگيرانه تري در قبال ايران در پيش گيرند.
به گفته او بريتانيا از اين رو در اين تلاش ها شرکت کرده تا بر اعتبار خود در اروپا بيفزايد و آلمان و فرانسه هم از آن جهت با بريتانيا همکاري مي کنند که درک کرده اند به تنهايي قادر به فرمان راندن در اروپا نيستند.
به نوشته تايمز، واشنگتن معتقد است که پشت کردن ايران به توافقي که در ماه اکتبر با اين سه کشور حاصل شد باعث برآشفته شدن آنها شده است. براساس آن توافق ايران حاضر شده بود به بازرسان آژانس بين المللي انرژي اتمي اجازه دهد که هر زمان از هر تاسيساتي که بخواهند بازرسي کنند و همچنين قول داده بود که برنامه غني سازي اورانيوم را متوقف کند.

ايران از فشار مي ترسد

از آن زمان، به نوشته تايمز بعضي از مقامات آمريکايي در صحبت هاي خصوصي خود بريتانيا، فرانسه و آلمان را "سه کشور تهران" مي خوانند و جک استراو وزير امورخارجه بريتانيا را نيز "جک تهراني" مي نامند. تايمز اضافه مي کند که اگر اروپايي ها نتوانند در گفتگوهايي که همين ماه انجام مي شود ايران را وادار به عقب نشيني کنند، آمريکا خواستار آن خواهد شد که پرونده ايران به شوراي امنيت سازمان ملل متحد ارجاع شود.
روزنامه تايمز در ادامه مي نويسد که قرار است روسيه در اوايل سال آينده ميلادي سوخت هسته اي به ايران حمل کند که تا پايان سال آينده مورد استفاده قرار مي گيرد. با اين وجود اين مقام آمريکايي به تايمز گفته که راضي کردن روسيه و جلب حمايت آن کشور از قطعنامه اي در شوراي امنيت که بلندپروازي هاي اتمي ايران را در انظار بين المللي برجسته تر کند غيرممکن نيست. او معتقد است که ايران از فشارهاي بدون وقفه که به احتمال زياد به تحريم يا حتي اقدام نظامي منجر مي شود وحشت دارد.
به اعتقاد تايمز ايران که در کنار عراق و کره شمالي يکي از سه عضو محور شرارت جورج بوش است، با دخالت هاي خود در امور عراق پس از سرنگوني صدام حسين واشنگتن را خشمگين کرده است و به گفته مقام آمريکايي مشکلاتي که کشور او در عراق با آن روبرو شده باعث نخواهد شد که آمريکا در مورد تغيير رژيم در ايران دودل شودو از آن گذشته کالين پاول وزير امور خارجه ميانه رو آمريکا که همواره هوادار خويشتن داري بوده در دولت دوم آقاي بوش شرکت نخواهد داشت.
اما به نوشته تايمز روشن نيست که آمريکا چگونه مي خواهد در ايران انقلابي به راه بيندازد بدون آن که ايرانيان را عليه "شيطان بزرگ" متحد کند. تايمز از قول اين مقام آمريکايي مي نويسد که ايراني ها بيش از نفرتي که از روحانيون حاکم دارند، از وضع اقتصادي کشور ناراضي هستند. به گفته او در کشوري که شصت درصد جمعيتش را جوانان زير 24 سال تشکيل مي دهند،کمبود کار براي جوانان يکي از مشکلات اصلي است.

مخالفان پراکنده‌اند

به نوشته تايمز اپوزيسيون داخلي در ايران سازمان يافته نيست و هرگونه کمک مالي مستقيم يا غيرمستقيم به مخالفان در داخل ايران به احتمال زياد حربه اي تبليغاتي به دست حکومت خواهد داد.
در حال حاضر اتکاي آمريکا به حدود ده تلويزيون ماهواره اي و راديوي فارسي زبان است که از کاليفرنيا برنامه پخش مي کنند. در داخل ايران نيز حدود هفت ميليون آنتن ماهواره غيرقانوني وجود دارد. سال گذشته صداي آمريکا برنامه فارسي ديگري به راه انداخت و اينترنت نيز وسيله ديگري براي تبليغات آمريکايي است.
اما به نوشته تايمز تلاش هاي دولت آمريکا براي اعمال تحريم سنگين تر عليه ايران يا کمک بيشتر مالي به گروه هاي مخالف حکومت ايران به سبب اختلاف بين طرفداران زور و هواداران گفتگو در ميان خود جمهوريخواهان آمريکا ناکام مانده است.
تايمز در خاتمه مي نويسد که با وجود تمام تهديدهاي آمريکا، مقامات مذهبي ايران تاکيد دارند که برنامه هاي اتمي جنجال برانگيز ايران ادامه خواهد يافت و مي گويند به هر قيمتي که شده به هدف هاي خود خواهند رسيد.
 
 راديو بي بي سي
 
[ بازگشت به صفحه اول ]  [ نسخه قابل چاپ ]  [ اين متن را با ايميل بفرستيد ]

turkmensahra.org